wtorek, 28 sierpnia 2012

Działanie wagi sklepowej

Poruszaliśmy wcześniej temat budowy wagi sklepowej. Jej cztery główne elementy to: szelka lub pomost wagowy, stopki oraz "poziomiczka", mechanizm pomiarowy i miernik wagowy, Brak którejś z tych części uniemożliwiłby pomiar masy przedmiotu. A jak wygląda sam proces ważenia? Dziś opiszemy po kolei etapy procesu wyznaczania masy towaru, do której służą wagi w sklepach.

Pierwszy etap to odpowiednie ustawienie wagi sklepowej, ponieważ sprzęt musi być stać w odpowiedniej pozycji. Potem w celu ustalenia masę towaru używa się poziomiczki i szalki. Poziomiczka, identycznie jak w przypadku standardowej poziomicy, wyznacza poziomość płaszczyzny szalki, która znajduje się na wadze. Do poprawnego ustawienia szalki w poziomie, używamy stopek, które umiejscowione są na spodzie wagi sklepowej. Zadanie stopek to regulacja wysokości poszczególnych powierzchni szalki.

W momencie gdy poziom szalki wagowej jest już wyregulowany, waga sklepowa jest gotowa, żeby podłączyć ja do źródła prądu. Ta czynność jest na tyle istotna, że powinna być wykonywana dopiero po wyregulowaniu poziomości szalki. Gdy te etapy wykonamy w odwrotnej kolejności, pomiar może wyjść nieprawidłowy. Masa ciała wyznaczana jest pośrednio na podstawie pomiaru siły jaka działa na ciało. Jeśli pomost wagowy jest wypoziomowany, występuje tylko składowa pionowa siły, która jest równa sumarycznej sile. W chwili gdy szalka jest pochyła, sumaryczna siła składa się ze składowej pionowej i poziomej. Dlaczego wartość mierzonej masy różni się od tej, kiedy szalka jest wypoziomowana.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz