Poruszaliśmy wcześniej
temat budowy wagi sklepowej. Jej cztery główne elementy to: szelka lub pomost wagowy, stopki
oraz "poziomiczka", mechanizm pomiarowy i miernik
wagowy, Brak którejś z tych części uniemożliwiłby pomiar
masy przedmiotu. A jak wygląda sam proces ważenia? Dziś
opiszemy po kolei etapy procesu wyznaczania masy towaru, do której
służą wagi w sklepach.
Pierwszy etap to
odpowiednie ustawienie wagi sklepowej, ponieważ sprzęt
musi być stać w odpowiedniej pozycji. Potem
w celu ustalenia masę towaru używa się
poziomiczki i szalki. Poziomiczka, identycznie jak
w przypadku standardowej poziomicy, wyznacza poziomość
płaszczyzny szalki, która znajduje się na wadze. Do poprawnego
ustawienia szalki w poziomie, używamy stopek, które
umiejscowione są na spodzie wagi sklepowej. Zadanie stopek to
regulacja wysokości poszczególnych powierzchni szalki.
W momencie
gdy poziom
szalki wagowej jest już wyregulowany, waga sklepowa jest
gotowa, żeby podłączyć ja
do źródła prądu. Ta czynność jest na tyle istotna, że powinna
być wykonywana dopiero po wyregulowaniu poziomości szalki.
Gdy te etapy wykonamy w odwrotnej kolejności, pomiar może
wyjść nieprawidłowy. Masa ciała wyznaczana jest pośrednio na
podstawie pomiaru siły jaka działa na ciało. Jeśli pomost wagowy
jest wypoziomowany, występuje tylko składowa pionowa siły, która
jest równa sumarycznej sile. W chwili gdy szalka
jest pochyła,
sumaryczna siła składa się ze składowej pionowej i poziomej.
Dlaczego wartość mierzonej masy różni się od tej, kiedy szalka
jest wypoziomowana.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz